Szukany produkt
 
Wydawnictwo 

Kategorie

 
 

Informacje

 
 
abc witamin naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych
abc witamin naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych
Przewodnik po witaminach, makro- i mikroelementach oraz suplementach ziołowych

 

Autor: Christina Scott-Moncrieff
Tytuł: abc witamin naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych
Tytuł oryginału: THE VITAMIN ALPHABET
Tłumaczenie: Lucyna Papierska
Rok wydania: 2005
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: twarde lakierowane okładki
Format: 195x270 mm
Ilość stron: 144
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 83-7391-766-7
Wydawnictwo: Świat Książki
 
  • Opis
  • Spis treści
 

ABC WITAMIN

Zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy Twój jadłospis jest zdrowy i prawidłowo skomponowany? Czy nie czujesz, że Twój tryb życia, stan zdrowia, zapas energii i stan skóry mogą poprawić się dzięki prawidłowemu żywieniu? Czy wzbogacenie diety preparatami zawierającymi witaminy i składniki mineralne to dobry pomysł, a jeżeli tak, to jakimi i w jakich dawkach? ABC witamin dostarcza odpowiedzi na te pytania i nie tylko prowadzi cię poprzez świat licznych suplementów, lecz. także pokazuje, jak szybko i łatwo możesz poprawić swoje nawyki żywieniowe. Służy także radą. co robić wtedy, gdy Ty lub Twoja Rodzina wymagacie specjalnej troski - podczas dojrzewania, ciąży, w okresie stresu lub po operacjach, a także przy aktywnym trybie życia. Opowiada o tym wszystkim, czego potrzebujesz, by żyć zdrowo.

• Przewodnik po ponad pięćdziesięciu witaminach, makro- i mikroelementach oraz suplementach ziołowych,
• Tabele zalecanego spożycia wszystkich witamin i składników mineralnych na każdym etapie życia,
• Wskazówki i przepisy kulinarne,

W krajach rozwiniętych supermarkety i sklepy z żywnością są, dziś pełne produktów w olbrzymim wyborze. Jednak kolejne naukowe publikacje wykazują, ze znaczna liczba żyjących w tych krajach ludzie mimo wystarczającej zawartości kalorii w diecie, nie otrzymuje niezbędnej dawki witamin i składników mineralnych.

Żywność - wspaniały uzdrowiciel. W roku 1970 naukowcy postawili sobie pytanie, dlaczego mieszkańcy mniej zamożnych krajów rzadziej zapadają na raka i choroby serca i często, mimo gorszego dostępu do służby zdrowia, żyją dłużej niż ludzie żyjący w krajach Zachodu. Odpowiedź była taka, że dieta ludzi w krajach uboższych jest zazwyczaj bogata w owoce, warzywa i ziarna zbóż. Badacze odkryli, że taka nieprzetworzona żywność zawiera substancje wywierające działanie ochronne przed różnymi chorobami. Żywność taka obfituje w witaminy i składniki mineralne. Dobrze zrównoważona, bogata w składniki odżywcze dieta jest podstawą zdrowia. Powinna dostarczać organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Niektórzy zdrowi ludzie, odżywiając się prawidłowo, chcą mieć pewność, że zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne zażywają je więc dodatkowo w postaci tabletek. Takie postępowanie nie jest szkodliwe.

Są jednak okresy w życiu, gdy organizm potrzebuje większej ilości witamin i składników mineralnych, niż możemy zapewnić mu w pożywieniu. Ich uzupełnianie (suplementacja) może być więc bardzo przydatne w okresie wzrostu, a szczególnie podczas dojrzewania, choroby i stresu. Jest
potrzebne również wtedy, gdy ograniczamy nadmiernie spożycie pokarmu - na przykład podczas odchudzania się lub z powodu utraty apetytu, a także wtedy, gdy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiska. Kobiety mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze w okresie ciąży i karmienia piersią (patrz str. 110-111).

Trzeba podkreślić, że mimo niewątpliwie korzystnego działania suplementacja witaminowo-mineralna nie może zastąpić prawidłowej diety. Poza witaminami i składnikami mineralnymi zdrowa dieta zawiera białko, tłuszcze i węglowodany oraz rozmaite inne składniki odżywcze, których część dopiero niedawno zidentyfikowano. Wszystkie te elementy pełnia właściwe sobie funkcje zdrowotne.

Ile wystarczy? Od wielu lat lekarze, naukowcy i rządzący próbowali określić, ile składników mineralnych i witamin powinna zawierać ludzkie pożywienie. Początkowo sadzono, że brak choroby spowodowanej niedoborem oznacza, że spożycie danego składnika mineralnego lub witaminy jest prawidłowe. Jest to zbytnie uproszczenie. Obecnie wiemy, że już niewielkie niedobory mogą dawać pewne objawy, choć nie powodują jawnej choroby. Na przykład brak witamin z grupy B może powodować bezsenność, drażliwość i zwiększony apetyt na słodycze. Są to objawy, których większość osób pragnie uniknąć, mimo że nie składają się na żadną konkretną chorobę.

Jak dotąd brak jest światowych uzgodnień co do prawidłowego spożycia witamin i składników
mineralnych. Wiele rządów opublikowało tabele zalecające takie normy spożycia powyższych składników, które powinny pokryć zapotrzebowanie większości zdrowych ludzi. Jednakże w zaleceniach tych nie bierze się pod uwagę tego, że różne style życia zmieniają te potrzeby (patrz wprowadzenie do rozdziału 5, str. 130-131).

Co to są witaminy i do czego są potrzebne? Witaminy są to obecne w pożywieniu składniki chemiczne niezbędne do życia. Nasz organizm potrafi produkować niewielkie ilości wielu z nich, jednak to pokarm jest głównym źródłem witamin. Przez tysiące lat organizm ludzki przystosował się do niezwykle wydajnego uzyskiwania witamin z każdego pożywienia. Witaminy działają już w niewielkich stężeniach, ale są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Biorą udział w wyzwalaniu zawartej w pożywieniu energii, tworzeniu i gojeniu tkanek, rozmnażaniu, trawieniu, wydalaniu moczu i potu, wydzielaniu hormonów, procesach odporności na infekcje. Niedostateczne spożycie witamin może pogorszyć ogólny stan zdrowia. Jeżeli niedobory witamin są bardzo duże, prowadzą do swoistych chorób.

Co to są składniki mineralne i do czego są potrzebne? Składniki mineralne to substancje chemiczne, które są podstawowymi składnikami naszego ciała: zębów, kości, komórek krwi i tkanek miękkich. Są niezbędne do prawidłowej czynności mięśni, równowagi płynów obecnych w krążeniu, tkankach i komórkach. Składniki mineralne, w przeciwieństwie do wielu witamin, nie mogą być wytworzone przez organizm i muszą być dostarczone w pożywieniu. Ich dostępność w spożywanych pokarmach zależy od zawartości w naturalnych złożach w rejonie, w którym żywność wyprodukowano. Duża sprzedaż preparatów witaminowych wskazuje na to, że wiele osób obawia się niedoboru witamin. W rzeczywistości to niedobory składników mineralnych są bardziej powszechne w krajach rozwiniętych. Jest to częściowo skutkiem dużej intensywności upraw, co zubaża glebę w te składniki. Nie są one uzupełniane w sposób naturalny, ponieważ zamiast metod tradycyjnych powszechnie stosowane jest nawożenie chemiczne. W dodatku wielu konsumentów woli żywność wysoko przetworzoną. Z białej mąki, oczyszczonego ryżu lub cukru w procesie przetwarzania usuwane są składniki mineralne, które pierwotnie zawierało „pełne" ziarno.

Ziołowi pomocnicy. Zioła to rośliny o właściwościach leczniczych i aromatycznych. Ich działanie od dawna było wykorzystywane przez człowieka do zachowania lub przywracania zdrowia. Niektóre dobroczynne właściwości roślin zostały odkryte przypadkowo. Rola ziół wynika po części z ich własności farmakologicznych, a po części z tego, że są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wskazówki dotyczące bezpiecznego stosowania roślin w żywieniu przedstawiono na stronie 92.

Jak korzystać z książki?
Książka ta nie jest przeznaczona do czytania „od deski do deski", ale została pomyślana jako podręczna encyklopedia dla całej rodziny.

Rozdziały 1 i 2 wprowadzają w świat witamin i składników mineralnych. Wyjaśniają, jak działają te składniki odżywcze, jakie pokarmy je zawierają, jak rozpoznać ich niedobór oraz w jakich sytuacjach nasze zapotrzebowanie na nie szczególnie wzrasta.

Rozdział 3 przedstawia wybrane rośliny, jadalne i lecznicze, dobrane pod kątem przydatności we wspomaganiu zdrowia i sprawności fizycznej.

Rozdział 4 to przewodnik po naszych potrzebach żywieniowych - od okresu niemowlęcego po wiek podeszły. Porady i zalecenia odwołują się do wiedzy zawartej w trzech pierwszych rozdziałach.

W rozdziale 5 przedstawiono oficjalnie zalecane normy dobowego spożycia witamin i składników mineralnych. Jeżeli uważasz, że powinieneś zażywać witaminy i składniki mineralne:
• Skonsultuj z lekarzem, czy bezpieczne będzie stosowanie ich przy twoich przewlekłych chorobach i połączenie z zażywanymi już lekami;
• Bez zgody lekarza nie przekraczaj dawki zalecanej przez producenta;
• Pamiętaj, że niektóre witaminy i składniki mineralne mogą być szkodliwe w nadmiarze. Jeżeli zażywasz kilka preparatów, musisz z pomocą lekarza lub farmaceuty sprawdzić, czy łączna dawka jest bezpieczna;
• Odstaw preparat, jeżeli wystąpią jakiekolwiek działania niepożądane (uboczne);
• Zawsze staraj się uzyskać fachową poradę dotyczącą wszelkich objawów, które u ciebie wystąpiły

Przewodnik po witaminach i składnikach mineralnych
Witaminy i składniki mineralne są wytwarzane na dwa sposoby:

Naturalne preparaty witaminowe uzyskiwane są ze źródeł pokarmowych i zazwyczaj zawierają mieszaninę witamin i ich pochodnych. Popularnymi źródłami witamin są drożdże, wątroba, kukurydza, soja, dzika róża i lucerna. Reakcje alergiczne na takie preparaty wynikają raczej z uczulenia na dodatkowe ich składniki, a nie witaminy same w sobie. Dawki witamin w nich zawarte w zasadzie nie są wysokie.

Syntetyczne witaminy wytwarzane są w laboratoriach i zawierają czyste cząsteczki chemicznie. Dawki zawarte w preparatach są zazwyczaj wyższe niż w preparatach naturalnych. Niektóre preparaty zawierają witaminy obu rodzajów (syntetyczne i naturalne).

Związki chelatowe są tak przygotowane, aby umożliwić przyswajanie składników mineralnych przez organizm.

„ORGANICZNY" i „NIEORGANICZNY", te pojęcia rzadko używane są w znaczeniu stosowanym w rolnictwie, gdzie „organiczny" oznacza „wyprodukowany bez sztucznych dodatków chemicznych". Dla chemika wszystkie witaminy są związkami organicznymi, ponieważ zawierają atomy węgla. Składniki mineralne są nieorganiczne, ponieważ są pierwiastkami chemicznymi. Jednak niektóre z nich (szczególnie selen i chrom) wchłaniają się łatwiej, gdy połączone są z węglem.

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE dostępne są pod wieloma postaciami:

Tabletki mają długi okres ważności. Zawierają dodatki zwane wypełniaczami i stabilizatorami, które mogą wywoływać reakcje uczuleniowe.

Kapsułki są stosowane dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i substancji sypkich. Często są wytwarzane z żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli kapsułki zawierają substancje oleiste, warto sprawdzić, czy stosowano ich obróbkę w niskich temperaturach. Tłoczenie „na gorąco" może
wywołać niekorzystne zmiany chemiczne w preparacie.

SUBSTANCJE SYPKIE (proszki) wchłaniają się najszybciej, ale często są niesmaczne. płyny mogą zawierać substancje barwiące i słodziki.

 

Data dodania produktu: 03 padziernik 2006.