Szukany produkt
 
Wydawnictwo 

Kategorie

 
 

Informacje

 
 
rożna, ruszty, wędzarnie sposoby budowania i wykorzystania
rożna, ruszty, wędzarnie sposoby budowania i wykorzystania
Najlepsze przepisy na przyjęcia w plenerze

20,90zł

Autor: Tadeusz Barowicz
Tytuł: rożna, ruszty, wędzarnie sposoby budowania i wykorzystania
Rok wydania: 2007
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 145x205 mm
Ilość stron: 267
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-7404-672-5
Wydawnictwo: KDC
 
  • Opis
  • Spis treści
 

ROŻNA, RUSZTY, WEDZARNIE SPOSOBY BUDOWANIA I WYKORZYSTANIA

Najlepsze przepisy na przyjęcia w plenerze

Lubimy gotować pod gołym niebem. Jak zbudować odpowiedni ruszt w ogrodzie? W jaki sposób przygotować dania z własnoręcznie wykonanego rożna? Autor proponuje lepsze rozwiązania od chyboczącego się i niewygodnego grilla. Tak przyrządzali pieczyste nasi prapradziadkowie, gdyż to nie my wymyśliliśmy weekendowe spotkania przy grillu. A kiedy już mamy przygotowane zaplecze techniczne, możemy zorganizować prawdziwe przyjęcie na wolnym powietrzu. W książce można znaleźć przepisy nie tylko na potrawy z grilla, ale także dodatki, jak: surówki, sałatki, sosy, napoje.

Lubimy gotować pod gołym niebem. Szczególnie teraz, kiedy dysponujemy wolnymi sobotami oraz mamy znacznie więcej możliwości wypadów za miasto, nad wodę, w góry lub na działkę. Wspólne przyrządzanie posiłku na świeżym powietrzu może być doskonałą zabawą i okazją do popisania się umiejętnościami kulinarnymi oraz fantazją w tej dziedzinie. Weekendy z gotowaniem pod chmurką, przede wszystkim mięs, ale nie tylko, przeradzają się w kraju w narodową specjalność. Rośnie więc zainteresowanie konkretnymi przepisami, dotyczącymi użytkowania rusztu, rożna czy wędzarni.

Wbrew potocznym opiniom, nie są to techniki łatwe. Przekonać się o tym można konsumując kurczaka pieczonego na rożnie nad wściekle gorącym ogniem. Z zewnątrz skórka jest prawie zwęglona, wewnątrz natomiast delektować się trzeba... na wpół surowym mięsem. Jak radzili sobie nasi prapraprzodkowie?

Plenerowe przyjęcia zwane z angielska garden party, nie muszą być wcale wystawne i są bardzo miłą formą kontaktu z rodziną i przyjaciółmi. Wystarczy zbudować w ogródku lub na działce palenisko z rusztem, rozpalić ogień i przy nim zorganizować małe „party". Jest to doskonała zabawa, szczególnie w chłodne, jesienne dni, a przy tym ułatwienie dla gospodarzy, bo menu na takim przyjęciu może być całkiem skromne, a ponadto nie trzeba się zbytnio martwić o zastawę.

Wychodząc naprzeciw tym zamierzeniom, Autor i Wydawca proponują książkę, praktyczny przewodnik ułatwiający przygotowanie przyjęcia na wolnym powietrzu z rusztem, rożnem lub wędzarnią w roli głównej. Książka ponadto wyposażona została w zestawy potraw (sosy, surówki, sałatki, napoje) stanowiące uzupełnienie dań podawanych podczas przyjęcia „pod chmurką". Większość zaprezentowanych w opracowaniu przepisów można oczywiście wykorzystać gotując w domu.

Wykaz przepisów
Amur z rusztu
Ananas a la Napoleon
Ananas w galarecie
Ananas z rusztu
Ananasowa fantazja
Arbuz z melonem
Awokado z truskawkami
Azjatycka noc
Bagietka z grilla
Bakłażany I
Bakłażany II
Baleron warszawski
Baleron wędzony
Banany „pochodnie"
Banany po angielsku
Bastruma
„Bastruma" z polędwicy
Befsztyk po angielsku
Befsztyk z rusztu
Bezkrwawa Mary
Boczek litewski
Boczek ziołowy
Brzoskwinie po francusku
Bułka czosnkowa I
Bułka czosnkowa II
Ćevapćići
Cebula pieczona
Chateaubriand z rusztu
Cheeseburgery
Chleb czosnkowy
Chlebki z tymiankiem
Chrzan z octem
Chutney z mango
Cielęcina a la samina
Cukinia nadziewana
Cułbastija
Deser z bananów
Dip brokułowi
Dip chrzanowo-borówkowy
Dip czosnkowy
Dip grecki z fetą
Dip jogurtowy
Dip miętowy
Dip pomidorowy
Dip wiosenny
Dip z awokado
Dip z kawiorem
Dip z pumpemiklem
Drink jabłkowy
Drink różany
Eskalopki z warzywami
Filety z drobiu
Flądra w papilotach
Galaretka z budyniem
Galaretka z owocami
Grejpfruty z grilla
Grillowane warzywa z sosem
Groszek z majonezem
Gruszki pieczone
Gruszki po włosku
Grzanki hulaszcze
Grzanki po polsku
Grzanki po szwajcarsku
Grzanki z boczkiem
Grzanki z mortadelą
Grzanki z pasztetówką
Grzanki z purće
Guacamole
Gurmańska pljeskavica
Hamburgery
Herbata ziołowa
Hot-dog po warszawsku
Hot-dog z kapustą kiszoną
Hot-dog z kapustą pekińską
Hot-dog z serem i bekonem
Hot-dog z serem i ogórkiem
Hot-dogi
Indyk po Iwowsku
Indyk z ananasem
Jabłka na tostach
Jabłka z porem
Jabłka z serem
Jagnięcina z sosem
Kaczka w folii
Kaczka z rożna
Kaczki wędzone
Kalarepki
Kapusta po polsku
Karaibski bowle
Karczek na ostro
Karczek po włosku
Karp w folii
Karp wędzony
Kaszanka z rusztu
Kebab
Kebab z boczku
Kebab z curry
Kiełbasa biała z jabłkami
Kiełbasa domowa
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa kresowa
Kiełbasa królewska
Kiełbasa litewska
Kiełbasa po Śląsku
Kiełbasa podhalańska
Kiełbasa popularna
Kiełbasa mmiana
Kiełbasa serdelowa
Kiełbasa swojska
Kiełbasa śląska
Kiełbasa turystyczna
Kiełbasa z folii
Kiełbasa z karpia
Kiełbasa z polewą
Kiełbasa znad Lemanu
Kiełbasa zwyczajna
Kiełbasa zwyczajna mieszana
Kiełbaski z małżami
Kiełbaski z serem
Kiufteta
„Kofta" po egipsku
„Kofta" po serbsku
„Kofta" siedmiu złodziei
„Kofta" po turecku
Koktajl krakowski
Koktajl olsztyński
Kolorowa sałatka
Kolorowa sałatka z jajem
Kolorowy szaszłyk
Kolorowy szaszłyk z kurczakiem
Kompot śląski
Kotlety - inaczej
Kotlety cielęce po włosku
Kotlety de volaille
Kotlety jagnięce doskonałe
Kotlety jagnięce po włosku
Kotlety jagnięce w musztardzie
Kotlety mielone po amerykańsku
Kotlety mielone po niemiecku
Kotlety mielone po szwajcarsku
Kotlety mielone po turecku
Kotlety mielone z Dalekiego Wschodu
Kotlety po hawajsku
Kotlety po wołyńsku
Kotlety w papilotach
Kotlety w winie
Kotlety wołowe z rusztu
Kotlety z karkówki w glazurze
Kotlety z pikantnym sosem
Kotlety z piwem
Krewetki z papryką
Kruszon malinowy
Kruszon podwójny
Krwawa Mary
Kukurydza z rusztu - inaczej
Kukurydza z rusztu
Kulka jagnięca
Kurczak pieczony z jabłkiem
Kurczak po chińsku
Kurczak po warszawsku
Kurczak w musztardzie
Kurczak z rusztu
Kurczęta mojej mamy
Kurczęta na działkę
Kurczęta wędzone
Kurczęta z plebanii
Lemoniada
Leszcz wędzony I
Leszcz wędzony II
Lin wędzony
Lody z cytryną
Łosoś w slodko-kwaśnej marynacie
Łosoś wędzony
Łosoś z rusztu I
Łosoś z rusztu II
Łódeczki z cukinii
Majonez czosnkowy
Makrela na sposób niemiecki
Makrela z estragonem
Malinowy biszkopt
Małe rybki po prowansalsku
Mango z rusztu
Masło z oliwkami
Medaliony z indyka
Melon z truskawkami
Mielone z oliwkami
Mielonka po serbsku
Mieszanka na ostro
Mizeria I
Mizeria II
Nadziewany salceson ozorkowy
Napój indyjskich mnichów
Napój libijski
Napój pomarańczowy
Napój wczesnego lata
Napój wyśmienity
Niespodzianka z cielęciny
Ogniste kotlety
Ogórek po niemiecku
Oliwki z boczkiem
Owoce w folii
Owoce w galarecie
Pakuneczki z mięsem
Papryka nadziewana I
Papryka nadziewana II
Papryka nadziewana III
Papryka po krakowsku
Parówki delikatesowe
Parówki wielkopolskie
Parówki wieprzowe
Parówki z serem
Parówki zakopiańskie
Party po liońsku
Pianka
Pieczeń cielęca po polsku
Pieczeń wołowa po francusku
Pieczeń wołowa po myśliwsku
Pieczone jabłka
Pieczone ziemniaki
Piersi indycze po polsku
Piersi kurczaka na ostro
Piersi kurczaka w boczku
Pikantne krewetki
Pikantne pieczarki
Pikantne udka
Pikantny sos czerwony
Pinky
Płastuga wędzona
Polenta z masłem czosnkowym
Polędwica „a la point"
Polędwica bosmańska
Polędwica warszawska
Pomidory nadziewane
Pomidory po prowansalsku
Pomidory w ziołach - inaczej
Półgęski litewskie
Prosię pieczone
Pstrąg z rożna
Pstrągi cytrynowo-ziołowe
Pstrągi po włosku
Pstrągi w papilotach
Pstrągi wędzone
Pstrągi z folii I
Pstrągi z folii II
Pstrągi z rusztu
Pstrągi z ziołami I
Pstrągi z ziołami II
Pstrągi z ziołami III
Pulpety z grilla
Relish ogórkowo-cebulowy
Relish z cukinią
Rolada cielęca
Rolada z szałwią
Roladki wołowe
Roladki z indyka (inaczej)
Ryba po francusku
Ryba z rożna
Salami domowe
Salami górskie
Salami oszczędne
Salami poznańskie
Sałata po francusku
Sałata po polsku
Sałata po szwedzku
Sałata z majonezem
Sałatka bułgarska
Sałatka chlebowa
Sałatka jarzynowa
Sałatka makaronowa I
Sałatka makaronowa II
Sałatka ogórkowa
Sałatka owocowa
Sałatka z czerwonej fasoli
Sałatka z kalarepki i truskawek
Sałatka ziemniaczana
Sandacz z rusztu
Sangria
Schab po angielsku
Schab po polsku
Schab po staropolsku
Schab po westfalsku
Schab wędzony
Schab z grilla
Schabowe po amerykańsku
Serdelki z rusztu
Shish-kebab
Sieja w folii
Sieja wędzona
Skrzydełka z kurczaka
Słonina wędzona
Soczysty befsztyk
Sorbet z kiwi
Sorbet z mango
Sorbet z nektaryn
Sorbet z truskawek
Sos barbecie
Sos beszamelowy
Sos biały
Sos brzoskwiniowy
Sos cebulowy
Sos chrzanowy
Sos cumberland
Sos curry
Sos diabolo
Sos grecki
Sos grillowy
Sos jogurtowy
Sos koperkowy
Sos majonezowy
Sos musztardowy
Sos musztardowy I
Sos musztardowy II
Sos orzechowy
Sos paprykowy
Sos pieczarkowy
Sos pikantny
Sos polski
Sos pomidorowy I
Sos pomidorowy II
Sos pomidorowy z bazylią
Sos remoulade
Sos rumiany
Sos serowy
Sos śmietanowy
Sos tatarski
Sos tzatziki
Sos winegret
Sos z migdałami
Steki cielęce
Steki jagnięce
Steki jagnięce z miętą i cytryną
Steki rybne
Steki wieprzowe z rusztu
Steki z cebulą
Steki z karpia
Steki z masłem
Surówka z chrzanu
Surówka z cykorii I
Surówka z cykorii II
Surówka z kiszonej kapusty I
Surówka z kiszonej kapusty II
Surówka z marchewki I
Surówka z marchewki II
Surówka z papryką I
Surówka z papryką II
Surówka z pomidorów I
Surówka z pomidorów II
Surówka z pomidorów III
Surówka z selera I
Surówka z selera II
Szaszłyk armeński z pstrągów
Szaszłyk Chaltona
Szaszłyk cielęcy
Szaszłyk cygański
Szaszłyk dziennikarski
Szaszłyk egzotyczny z kurczaka
Szaszłyk gruziński
Szaszłyk gruziński
Szaszłyk gruziński II
Szaszłyk karaibski
Szaszłyk kawalerski
Szaszłyk małopolski
Szaszłyk moskiewski
Szaszłyk na uroczysty obiad
Szaszłyk nicejski
Szaszłyk orientalny
Szaszłyk ormiański
Szaszłyk owocowy I
Szaszłyk owocowy II
Szaszłyk parówkowy
Szaszłyk piknikowy
Szaszłyk po aulsku
Szaszłyk po australijsku
Szaszłyk po beskidzku
Szaszłyk po bośniacku
Szaszłyk po francusku
Szaszłyk po góralsku
Szaszłyk po jugosłowiańsku
Szaszłyk po karsku
Szaszłyk po kaukasku
Szaszłyk po kazachsku
Szaszłyk po krakowsku
Szaszłyk po mediolańsku
Szaszłyk po parysku
Szaszłyk po portugalsku
Szaszłyk po rosyjsku
Szaszłyk po Śląsku
Szaszłyk po turecku
Szaszłyk po turecku
Szaszłyk po włosku
Szaszłyk po włosku
Szaszłyk rybacki
Szaszłyk serowy
Szaszłyk tatarski
Szaszłyk tradycyjny
Szaszłyk w sosie orzechowym
Szaszłyk węgierski
Szaszłyk Wojtka
Szaszłyk wyborny
Szaszłyk z ananasem
Szaszłyk z bekonem i ananasem
Szaszłyk z brukselki
Szaszłyk z darów morza
Szaszłyk z dorsza
Szaszłyk z filetów rybnych
Szaszłyk z indyka I
Szaszłyk z indyka II
Szaszłyk z jajek
Szaszłyk z jesiotra
Szaszłyk z kiełbasy I
Szaszłyk z kiełbasy II
Szaszłyk z kurczaka po amerykańsku
Szaszłyk z kurczaka po chińsku
Szaszłyk z kury
Szaszłyk z łososiem
Szaszłyk z małych ryb po gruzińska
Szaszłyk z marynowanymi grzybkami
Szaszłyk z mieszanych ryb
Szaszłyk z migdałami
Szaszłyk z nadzieniem
Szaszłyk z ogórkiem
Szaszłyk z okoni
Szaszłyk z owocami
Szaszłyk z papryką
Szaszłyk z parmezanem
Szaszłyk z parówek I
Szaszłyk z parówek II
Szaszłyk z pieczarek I
Szaszłyk z pieczarek II
Szaszłyk z polędwicy I
Szaszłyk z polędwicy II
Szaszłyk z polędwicy, szynki i szałwii
Szaszłyk z pomarańczy i boczku
Szaszłyk z pomidorami
Szaszłyk z sandacza
Szaszłyk z sera po włosku
Szaszłyk z serem
Szaszłyk z szynką
Szaszłyk z warzyw
Szaszłyk z warzywami - inaczej
Szaszłyk z wątróbki cielęcej I
Szaszłyk z wątróbki cielęcej II
Szaszłyk z wątróbki cielęcej III
Szaszłyk z winogronami
Szaszłyk z ziemniaków I
Szaszłyk z ziemniaków II
Szaszłyk z Zurychu
Szaszłyk zbójnicki
Szaszłyk ze śliwek
Szaszłyk Zosi
Szczupak z rusztu
Sznycle z musztardą
Szparagi w szynce
Szprotki z oliwkami
Szprycer błyskawiczny
Szynka po londyńsku
Szynka po wileńsku
Szynka staropolska
Szynka wędzona
Szynka wiejska
Śledzie wędzone
Śledzie z rusztu I
Śledzie z rusztu II
Śliwki w koszulkach
Śliwki z serem
Śmietanka z owocami
Talerz smakowitości
Troć wędzona
Tuńczyk z grilla
Udka gęsie wędzone
Udka kurczaka I
Udka kurczaka II
Udziec jagnięcy a la Robin Hood
Udziec jagnięcy po myśliwsku
Udziec jagnięcy po śródziemnomorsku
Udziec jagnięcy z ziołami
Udziec wołowy po angielsku
Udziec wołowy z czerwonym winem
Udziec wołowy z zielonej marynaty
Warzywa nadziewane
Warzywa z rusztu - zestaw firmowy
Warzywna pasta
Wątróbka po nelsońsku
Wątróbka po polsku
Wątróbka po szwajcarsku
Wątróbka z rusztu
Węgorz wędzony
Węgorz z rożna
Wieprzowina z morelami
Witaminowe rozmaitości
Zapiekane bułki
Zielony sos pietruszkowy
Ziemniaki nadziewane
Ziemniaki w folii
Ziemniaki z kminkiem
Ziemniaki z rozmarynem
Ziemniaki „z ogniska"
„Zimna kaczka"
Zrazy po polsku
Zrazy z szynką i serem
Żeberka marynowane w piwie
Żeberka pikantne
Żeberka z rusztu I
Żeberka z rusztu II

Data dodania produktu: 21 marzec 2008.
 
 

Najczęściej oglądane

 
 
Zobacz porady doradców close
Doradcy z firmy Termo OrganikaDoradcy z firmy Termo Organika

Materiały izolacyjne - styropian, systemy ociepleń