Szukany produkt
 
Wydawnictwo 

Kategorie

 
 

Informacje

 
 
365 koktajli mieszanie wstrząsanie miksowanie
365 koktajli mieszanie wstrząsanie miksowanie
Wygodny fotel, dobre towarzystwo i...

 

Autor: Brian Lucas
Tytuł: 365 koktajli mieszanie wstrząsanie miksowanie
Tytuł oryginału: 365 Cocktails
Tłumaczenie: Antoni Pijanowski
Rok wydania: 2004
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękkie laminowane okładki
Format: 160x290 mm
Ilość stron: 192
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 83-7265-063-2
Wydawnictwo: Elipsa
 
  • Opis
  • Spis treści
 

Inspiracje na każdą okazję, porę roku, porę dnia.

Jak przyrządzać koktajle, z mnóstwem praktycznych porad.

25 klasycznych koktajli – od krwawej Mary po tequila sunrise.

Jest to książka adresowana nie do profesjonalistów, a raczej do miłośników koktajli. Zawiera mnóstwo informacji ogólnych o samych koktajlach, sztuce ich komponowania, potrzebnych akcesoriach, a także 365 przepisów.

Są wśród nich klasyczne koktajle, znane na całym świecie, a także własne kompozycje autora. Wszystkie są doskonałe w smaku, łatwe lub dość łatwe do przyrządzenia. To autorski przewodnik po świecie koktajli, ułożony według podstawowego alkoholu (rozdziały: wódka, rum, tequila itd.), z wyraźnie zaznaczonymi preferencjami autora, określeniem mocy każdego koktajlu i dokładnymi przepisami.

Moim celem było przedstawić taki wybór koktajli, który stworzy bazę do dalszych eksperymentów. Niektóre są po prostu pośród koktajli absolutną klasyką. Najważniejsze spośród owych klasyków mają w książce swe własne strony, gdzie opowiedziałem ich krótką historię. Każdy też zaliczony został do starych klasyków (jeżeli powstał przed 1960 rokiem) lub nowych klasyków. Poza klasykami jest też wiele koktajli, o których niemal każdy słyszał, a wśród nich tak słynne kompozycje jak Singapore Sling czy Cosmopolitan. W wolnych chwilach przejrzyj więc całą książkę, żeby nabrać orientacji, co w niej znajdziesz.

Wybrałem koktajle spośród własnej kolekcji przepisów, liczącej ponad 4000 różnych koktajli. Przepis jest opracowany na jedną porcję, chyba że podano przy nim co innego. Książka podzielona jest na rozdziały według podstawowego wykorzystanego w przepisie alkoholu. Ten podstawowy alkohol ma zasadniczy wpływ na charakter koktajlu.

Każdy główny trunek ma swój rozdział: wódka, gin, tequila, rum. whisky i brandy, wreszcie szampan. W dziewiątym rozdziale zgromadziłem koktajle, których podstawą są „likiery i inne". Znajdziecie w tym rozdziale wiele interesujących, oryginalnych propozycji. Podstawą jest m.in. likier migdałowy amaretto lub aperitif Campari, a także niektóre specyficzne likiery owocowe. Ostatni rozdział jest poświęcony koktajlom bezalkoholowym, które podaje się nie tylko zaprzysięgłym abstynentom, nie znoszącym nawet kropli alkoholu, ale także gościom, którzy muszą po przyjęciu prowadzić samochód.

Każdy z 365 koktajli ma własny numer (powołanie odnoszące się do konkretnego koktajlu wskazuje jego numer, nie numer strony). Obok każdego przepisu umieszczona jest tabelka. Pierwszy jej symbol oznacza rodzaj szkła (szklankę lub kieliszek), w jakim koktajl należy podawać. Klucz do symboli znajduje się na stronach 22, 23. Druga linia podaje alkoholową moc koktajlu w postaci kółek częściowo lub całkowicie zaczernionych. Zaczernione kółko oznacza jedną jednostkę alkoholu. Określenie to jest dostosowane do natury koktajli, w których ostateczna moc alkoholu nie stanowi prostej sumy mocy użytych składników, i tak koktajle energicznie wstrząsane w shakerze tracą nieco mocy, a koktajle skomponowane z większej ilości alkoholi mogą mieć moc większą niż prosta suma mocy składników. Ocena mocy koktajlu w oparciu o jednostki nie ma też nic wspólnego z procentową zawartością alkoholu w trunkach wchodzących w skład koktajlu. Ocena w postaci jednostek jest tylko pewnym przybliżonym wskaźnikiem mocy i nie można się na niej opierać dla celów prawnych, np. dla oceny zdolności do prowadzenia samochodu lub kierowania maszynami. Wreszcie w tabelce znajduje się moja indywidualna ocena każdego koktajlu, która jest absolutnie subiektywna. Każdemu przyznałem gwiazdki w ilości od jednej do pięciu, gdzie pięć oznacza maksimum, czyli superkoktajl. Uważam, że takiego pięciogwiazdkowego koktajlu każdy powinien spróbować, chociaż z pewnością nie każdy podzieli mój indywidualny gust. Gdy koktajl ma jedną gwiazdkę, uważam go za rodzaj eksperymentu, na który trzeba mieć nastrój.

Wreszcie w ostatniej części książki są listy, obejmujące określonego rodzaju i przeznaczenia koktajle. Warto do nich zajrzeć, gdy szuka się czegoś orzeźwiającego lub rozgrzewającego, albo koktajlu na szczególną okazję. Nie wszystkie koktajle wymienione są na owych listach, ale wszystkie obejmuje kończący książkę indeks alfabetyczny nazw koktajli.

Data dodania produktu: 20 czerwiec 2006.