Szukany produkt
 
Wydawnictwo 

Kategorie

 
 

Informacje

 
 
365 dań z grilla  przepisy na zdrowe i smaczne potrawy
365 dań z grilla przepisy na zdrowe i smaczne potrawy
Pozwala przekształcić zwyczajne pieczenie na rożnie w prawdziwe widowisko...

 

Autor: Hilaire Walden
Tytuł: 365 dań z grilla przepisy na zdrowe i smaczne potrawy
Tytuł oryginału: The Big Book of Barbecueing and Grilling
Tłumaczenie: Przemysław Zasieczny
Rok wydania: 2007
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: miękka
Format: 170x295 mm
Ilość stron: 208
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-7495-071-8
Wydawnictwo: Muza S.A.
 
  • Opis
  • Spis treści
 

Potrawy mogą dostarczać nieprawdopodobnej wprost przyjemności, gdy są przygotowywane i jedzone na świeżym powietrzu. Wybornie smakowite, niezwykle aromatyczne, jakby ktoś tchnął w nie nowego ducha. Niewiele może równać się przyjemności spędzenia wspólnie z rodziną i przyjaciółmi słonecznego popołudnia i ciepłego wieczoru przy grillu.

 

• 365 przepisów na dania tradycyjne z wołowiny, wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb oraz nie kojarzące się z grillem potrawy z warzyw, sałatki i desery
• tajniki szybkiego przygotowania smakowitych dań na świeżym powietrzu, przy minimalnych nakładach środków i sił
• praktyczne rady dotyczące wyboru sprzętu i akcesoriów do grillowania, bezpiecznego i skutecznego rozpalania ognia oraz przygotowania i obsługi grilla

 

HILAIRE WALDEN jest doświadczoną autorką, od 35 lat specjalizuje się w problematyce kulinarnej- Opublikowała dotychczas 45 książek kucharskich i wiele artykułów w magazynach kulinarnych.

Kiedy jesteś na plaży z przyjaciółmi, w ogrodzie w otoczeniu najbliższych albo na łonie natury z ukochaną osobą przygotowanie posiłku na grillu i spożywanie go na świeżym powietrzu może okazać się niezapomnianym przeżyciem. Niekoniecznie powinna to być kiełbaska z rożna, karkówka albo stek.

Mistrzyni kuchni Hilaire Walden poszukiwała inspiracji do swoich 365 przepisów na całym świecie. Prezentuje nowoczesne wersje tradycyjnych potraw, jak jagnięcina na sposób tajski, kebaby drobiowe z mango albo miętą, egzotyczne dania z owoców morza, np. Ostrygi z prosciutto i papryką, które mogą być przygotowane przez wszystkich i w dowolnym miejscu.

Książka ta prezentuje także przepisy na dania wegetariańskie, z warzyw, przeznaczone specjalnie dla dzieci. We wstępie do 365 dań z grilla znalazły się podstawowe informacje dotyczące sposobów grillowania, opału, marynat i przypraw niezbędnych, aby otrzymać smakowite, aromatyczne danie, wyboru urządzeń i akcesoriów do przygotowywania potraw na ogniu na świeżym powietrzu, technik i metod pieczenia. Wszystkie przepisy - łatwe do przygotowania i nie zabierające wiele czasu - zostały zgrupowane w ośmiu rozdziałach: przystawki i przekąski, ryby i dnia z owoców morza, dania z drobiu, mięsa, dania wegetariańskie, dodatki, sosy, marynaty, nacierki i masła smakowe oraz desery.

 

365 dań z grilla jest książką fundamentalną dla osób pragnących grillować różne produkty, przyprawiać je, dobierać do dań z nich smakowite dodatki, przygotowywać sosy i desery. Pozwala przekształcić zwyczajne pieczenie na rożnie w prawdziwe widowisko.

 

Pierwsze sygnały nadchodzenia ciepłej pogody sprawiają, że coraz częściej zaczynamy myśleć o przygotowywaniu potraw na żywym ogniu, uświadamiamy sobie, że zbliża się czas grillowania.

Choć tradycyjną porą grillowania w naszym klimacie jest lato, nie ograniczajmy się do niego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać na to przyjemne zajęcie ciepłe, słoneczne dni wiosenne oraz jesienne. Przepisy zgromadzone w tej książce pozwolą wybrać potrawę najbardziej odpowiednią na daną okazję i porę roku i przygotować ją w smakowity sposób.

Grillowanie jest obecnie bardzo przyjemnym zajęciem, gdyż urządzenia i dodatkowe akcesoria do przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu ułatwiają je i pozwalają urozmaicić. Dostępność różnych rodzajów urządzeń do grillowania, opału i akcesoriów pomocniczych pozwala każdemu zgromadzić sprzęt na miarę własnych potrzeb i możliwości. Do przygotowywania dań na żywym ogniu nadają się zarówno proste koszyczki pozwalające upiec rybę w ognisku, jak i skomplikowane urządzenia gazowe lub elektryczne, wyposażone w przystawki do wędzenia.

Zaletą przygotowywania dań z grilla jest to, że każdy uczestnik posiłku na świeżym powietrzu może przyrządzić swoją porcję według własnych upodobań. Poczynając od wyboru podstawowych składników i przypraw, zastosowania ich w odpowiednich zestawieniach i proporcjach, a kończąc na długości pieczenia. Przygotowywanie dań na grillu jest niezwykle łatwe, pod warunkiem, że wie się, jak to robić.

W poszczególnych rozdziałach można znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe dania na różne okazje. Nie zabrakło wśród nich receptur na potrawy tradycyjnie przygotowywane na ruszcie, np. stek z czosnkiem i grzybami, potrawy nowoczesnej kuchni, np. cytrynowe kebaby i dania z ryb, a także na potrawy egzotyczne dla nas, np. pochodzący z kuchni marokańskiej przepis na kurczaka z kuskusem. Zawinięte w boczek kiełbaski mają szansę stać się przebojem wśród najmłodszych uczestników barbecue, ale na stronach tej książki znajdą coś satysfakcjonującego dla siebie także wegetarianie i zwolennicy dań z warzyw. Nietrudno będzie również dzięki tym recepturom zaskoczyć gości. Wystarczy sięgnąć po przepisy na dania z owoców morza, rzadko spotykanych warzyw lub owoców albo na dodatki i sosy.

 

 

Data dodania produktu: 18 kwiecie 2007.