Przedmowa
1. Fizyczne podstawy chłodnictwa
1.1. Jednostki miar
1.2. Podstawy termodynamiki
1.2.1. Temperatura
1.2.2. Ciśnienie
1.2.3. Prawo Boyle"a-Mariotte"a
1.2.4. Prawo Gay-Lussaca
1.2.5. Prawo Charlesa
1.2.6. Prawo Clapeyrona
1.2.7. Objętość właściwa, gęstość, ciężar właściwy
1.2.8. Prawo Daltona
1.2.9. Gaz i para
1.2.10. Powietrze wilgotne
1.3. Energia
1.3.1. Energia wewnętrzna
1.3.2. Energia wewnętrzna właściwa
1.4. Praca
1.5. Ciepło
1.5.1. Ciepło właściwe
1.6. Entalpia
1.6.1. Entalpia właściwa
1.7. Moc
1.8. Zmiany stanu skupienia
1.8.1. Topnienie i krzepnięcie
1.8.2. Parowanie i skraplanie
1.8.3. Sublimacja i resublimacja
1.8.4. Temperatura krytyczna
1.8.5. Punkt potrójny
1.9. Wymiana ciepła
1.9.1. Przewodzenie
1.9.2. Konwekcja
1.9.3. Przenikanie ciepła
1.9.4. Promieniowanie
2. Sposoby uzyskiwania obniżonych temperatur
2.1. Chłodzenie termoelektryczne
2.2. Chłodzenie przez rozprężanie
2.3. Chłodzenie wykorzystujące zmianę stanu skupienia
2.3.1. Topnienie
2.3.2. Sublimacja
2.3.3. Parowanie i wrzenie
2.4. Uproszczone urządzenie chłodnicze
3. Zasady działania chłodziarek sprężarkowych
3.1. Schemat sprężarkowego urządzenia chłodniczego
3.2. Zmiany ciśnienia podczas obiegu chłodniczego
3.3. Zmiany temperatury podczas obiegu chłodniczego
3.4. Bilans cieplny obiegu chłodniczego
3.5. Zmiany stanu skupienia czynnika chłodniczego podczas obiegu w urządzeniu sprężarkowym
4. Absorpcyjne urządzenia chłodnicze
4.1. Zasady działania absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
4.2. Absorpcyjna chłodziarka domowa
4.3. Regulacja wydajności chłodniczej chłodziarek absorpcyjnych
5. Czynniki chłodnicze
5.1. Wstęp
5.2. Oznaczanie czynników chłodniczych
5.3. Wpływ czynników chłodniczych na atmosferę ziemską. Ekologiczne wskaźniki oceny czynników chłodniczych
5.3.1. Degradacja ozonu stratosferycznego
5.3.2. Tworzenie efektu cieplarnianego
5.3.3. Redukcja zużycia substancji zubożających warstwę ozonową wg zaleceń Protokołu Montrealskiego (z poprawkami)
5.4. Termodynamiczna ocena czynników chłodniczych
5.5. Wycofywane czynniki chłodnicze
5.5.1. Czynnik R11 (CFC11)
5.5.2. Czynnik R 12 (CFC 12)
5.5.3. Czynnik R502
5.5.4. Czynnik R22 (CHFC22)
5.6. Zamienniki wycofywanych czynników chłodniczych
5.6.1. Czynnik R123 (CHFC123)
5.6.2. CzynnikR134a(HFC134a)
5.6.3. Czynnik R401A
5.6.4. Czynnik R402A
5.6.5. Czynnik R407C
5.6.6. Czynnik R507
5.7. Naturalne czynniki chłodnicze
5.7.1. Amoniak R717 (NH3)
5.7.2. Dwutlenek węgla R744 (CO2)
5.7.3. Propan R290 (C3H8)
5.7.4. Izobutan R600a ((CH)3—CH)
5.8. Wymiana nieekologicznych czynników chłodniczych w eksploatowanych urządzeniach
5.8.1. Metoda drop-in
5.8.2. Retrofit
5.8.3. Odzyskiwanie czynników chłodniczych
6. Rurociągi chłodnicze
6.1. Rury miedziane
6.2. Rury stalowe
6.3. Łączenie rur metodą Lokringa
7. Sprężarki
7.1. Wstęp
7.2. Klasyfikacja i zakresy stosowania sprężarek
7.3. Zasada działania sprężarki tłokowej
7.4. Budowa sprężarki tłokowej
7.5. Smarowanie sprężarek
7.5.1. Smarowanie sprężarek freonowych
7.5.2. Smarowanie sprężarek amoniakalnych
7.6. Chłodzenie sprężarek
7.7. Napęd sprężarek
7.8. Sprężarki hermetyczne i półhermetyczne
7.9. Sprężarki rotacyjne
7.10. Sprężarki śrubowe
7.11. Agregaty sprężarkowe i skraplające
8. Parowniki i skraplacze małych i średnich urządzeń chłodniczych
8.1. Funkcjonowanie parowników i chłodnic powietrza
8.1.1. Wydajność chłodnicy powietrza
8.1.2. Praktyczny sposób uwzględniania wpływu wilgoci na wydajność chłodnicy powietrza
8.2. Przegląd konstrukcji parowników i chłodnic powietrza
8.2.1. Parowniki produkcji PPUCh Tarczyn do mebli chłodniczych
8.2.2. Chłodnice wentylatorowe produkcji PPUCh Tarczyn
8.2.3. Parowniki domowego sprzętu chłodniczego
8.3. Funkcjonowanie skraplaczy domowych i handlowych urządzeń chłodniczych
8.4. Przegląd konstrukcji skraplaczy powietrznych
8.4.1. Skraplacze chłodziarek domowych
8.4.2. Wentylatorowe skraplacze powietrzne produkcji PPUCh Tarczyn
8.5. Parowniki, chłodnice wentylatorowe i skraplacze renomowanych firm
9. Uniwersalne wymienniki ciepła
9.1. Uniwersalne wymienniki płytowe firmy Alfa Laval
9.2. Glikolowe chłodnice powietrza
9.3. Parowniki - wymienniki pośrednie do komór chłodniczych produkcji Mostostal Wrocław SA
10. Aparatura pomocnicza urządzeń chłodniczych
10.1. Uwagi ogólne
10.2. Odolejacze
10.3. Osuszacze pary
10.4. Zbiorniki
10.5. Odwadniacze (filtry chemiczne)
10.6. Wzierniki
10.7. Filtry ciekłego czynnika
10.8. Filtry pary czynnika (ssawne)
10.9. Wymienniki ciepła
11. Urządzenia regulujące dopływ czynnika chłodniczego do parowników i ich podział
12. Automatyzacja urządzeń chłodniczych
12.1. Zakres automatyzacji
12.2. Automatyczne zasilanie parowników
12.2.1. Rurka kapilarna (kapilara)
12.2.2. Automatyczny zawór rozprężny
12.2.3. Termostatyczny zawór rozprężny
12.2.4. Termostatyczny zawór rozprężny z zewnętrznym wyrównaniem ciśnienia
12.2.5. Zamocowanie czujnika termostatycznego zaworu rozprężnego
12.2.6. Rozdzielacze czynnika chłodniczego
12.2.7. Dobór zaworu termostatycznego
12.2.8. Elektroniczne zawory rozprężne
12.3. Automatyczne regulowanie ciśnienia i temperatury
12.3.1. Zasada działania regulatorów ciśnienia i regulatorów temperatury
12.3.2. Regulatory temperatury chłodziarek domowych
12.3.3. Instalowanie presostatów
12.3.4. Instalowanie termostatów
12.4. Automatyczne regulowanie ciśnienia parowania i skraplania – zawory stałego ciśnienia
12.5. Zawory odcinające przepływ czynnika chłodniczego lub wody
12.5.1. Zawór zwrotny
12.5.2. Zawór upustowy (regulator wydajności - by-pass)
12.5.3. Zawory elektromagnetyczne
12.6. Programy komputerowe stosowane przy doborze elementów automatyki
13. Symbole stosowane na schematach chłodniczych
14. Obieg oleju w urządzeniach chłodniczych
14.1. Przyczyny przedostawania się oleju do obiegu
14.2. Powrót oleju do sprężarki amoniakalnej
14.3. Powrót oleju do sprężarki z freonowych parowników wężownicowych
14.4. Powrót oleju do sprężarki z freonowych parowników płaszczowo-rurowych
15. Odszranianie parowników
15.1. Odszranianie parowników małych komór
15.2. Odszranianie parowników urządzeń przemysłowych
15.3. Metody i czujniki do sterowania procesem odszraniania
16. Kontrola pracy urządzeń chłodniczych
16.1. Automatyka chłodnicza
16.2. System NEWEL
16.3. Kontrola pracy zespołów sprężarkowych i wentylatorów skraplaczy
16.4. Programowanie
16.5. System monitoringu i automatycznego przesyłania danych
17. Izolacje zimnochronne
17.1. Funkcjonowanie izolacji cieplnych
17.2. Cechy materiałów izolacyjnych
17.3. Przegląd ważniejszych materiałów izolacyjnych
17.4. Materiały hydroizolacyjne (parochronne i przeciwwilgociowe)
17.4.1. Materiały hydroizolacyjne do gruntowania podłoży
17.4.2. Materiały na bezspoinowe powłoki hydroizolacyjne - masy i lepiki asfaltowe
17.4.3. Powłoki hydroizolacyjne - papy i folie
17.4.4. Inne materiały hydroizolacyjne
17.5. Płyty warstwowe - uniwersalny i nowoczesny element konstrukcyjno-izolacyjny
17.6. Komory chłodnicze z płyt warstwowych. Kontenery, drzwi chłodnicze i kurtyny
18. Przechowywanie chłodnicze żywności
18.1. Temperatury przechowywania produktów schłodzonych i zamrożonych
18.2. Zalecane warunki przechowywania żywności
18.3. Przechowywanie owoców i warzyw
18.4. Przechowywanie mięsa i drobiu
18.5. Chłodnicze przechowywanie jaj
19. Zamrażanie żywności
19.1. Chłodzenie produktów spożywczych
19.2. Zamrażanie produktów spożywczych
19.2.1. Mrożona żywność
19.2.2. Proces zamrażania
19.2.3. Urządzenia zamrażalnicze (zamrażarki)
19.3. Rozmrażanie produktów spożywczych
20. Klimatyzacja
20.1. Klimatyzacja bytowa
20.2. Klimatyzacja przemysłowa
20.3. Centrale klimatyzacyjne
20.4. Klimatyzatory indywidualne
20.5. Klimatyzacja pomieszczeń specjalnych
20.6. Inne urządzenia klimatyzowanych pomieszczeń
21. Sprężarkowe pompy ciepła
21.1. Przeznaczenie i funkcjonowanie pomp ciepła
21.2. Źródła ciepła i wymienniki dolnego poziomu temperatury
21.3. Budowa małych sprężarkowych pomp ciepła
21.4. Niektóre dane techniczne wybranych pomp ciepła
22. Chłodzenie cieczy
22.1. Chłodzenie cieczy do celów przemysłowych
22.2. Chłodzenie napojów do celów spożywczych
22.3. Chłodzenie mleka
22.4. Chłodzenie piwa
23. Chłodzenie lodem wodnym
23.1. Lód naturalny
23.2. Lód w blokach
23.3. Lód łuskowy
23.4. Lód rurkowy
23.5. Lód śniegowy
23.6. Lód w kostkach
24. Meble chłodnicze
24.1. Domowe chłodziarki (lodówki) i zamrażarki
24.1.1. Rys historyczny rozwoju chłodziarek (lodówek)
24.1.2. Konstrukcja chłodziarek
24.1.3. Temperatury i oznakowanie
24.1 .4. Jak działa urządzenie chłodnicze w domowej chłodziarce?
24.1.5. Jak działa urządzenie chłodnicze w chłodziarko-zamrażarce?
24.2. Chłodnicze urządzenia handlowe
24.2.1. Układ wentylacyjny w meblach chłodniczych
24.2.2. Instalowanie mebli chłodniczych
25. Transport chłodniczy
25.1. Łańcuch chłodniczy
25.2. Transport kolejowy
25.3. Transport drogowy
25.4. Transport w kontenerach
25.5. Transport morski
25.6. Transport lotniczy
26. Materiały stosowane w chłodnictwie
26.1. Oleje
26.2. Powietrze
26.3. Chłodziwa
26.4. Środki odwadniające
26.5. Tworzywa sztuczne
26.5.1. Rodzaje tworzyw sztucznych
26.5.2. Zastosowanie tworzyw sztucznych w chłodnictwie
27. Wyposażenie montera chłodniczego niezbędne do przeprowadzania napraw u użytkowników
28. Opis niektórych przyrządów i czynności
28.1. Oprawa manometrów
28.2. Wykrywacze nieszczelności
28.2. l. Wykrywacze palnikowe
28.2.2. Wykrywacze elektronowe (halogenowe)
28.3. Złącza błyskawiczne
28.4. Lusterko powiększające
28.5. Przecinanie rur
28.6. Rozwalcowywanie końców rur miedzianych na stożek
28.7. Wyginanie rur
28.8. Lutowanie
29. Instalowanie sprężarkowych urządzeń chłodniczych
29.1. Problemy związane z montażem
29.1.1. Wilgoć
29. l.2. Powietrze
29.1.3. Zanieczyszczenia
29.2. Kolejność instalowania
29.2.1. Instalowanie chłodnic i parowników
29.2.2. Instalowanie agregatu skraplającego
29.2.3. Instalowanie rurociągów
29.3. Test szczelności
29.4. Opróżnianie (osuszanie) instalacji
29.5. Dodawanie oleju
29.6. Napełnianie czynnikiem
29.7. Uruchamianie urządzenia chłodniczego
30. Obsługa sprężarkowych urządzeń chłodniczych
30.1. Sprawdzanie urządzeń chłodniczych
30.2. Sprawdzanie sprężarki
30.3. Sprawdzanie napełnienia czynnikiem chłodniczym
30.4. Sprawdzanie skraplaczy
30.5. Sprawdzanie przewodu ciekłego czynnika
30.6. Sprawdzanie przewodu ssawnego
30.7. Sprawdzanie presostatów i termostatów
30.8. Ustalenie przyczyn nieprawidłowego działania sprężarkowych urządzeń chłodniczych
31. Demontaż urządzenia chłodniczego
31.1. Zasady obowiązujące przy demontażu
31.2. Wymontowanie chłodnicy powietrza
31.3. Wymontowanie zaworu pływakowego wysokiego ciśnienia
31.4. Wymontowanie chłodnicy z pozostawionym w niej czynnikiem chłodniczym
31.5. Wymontowanie chłodnicy po spuszczeniu z niej czynnika
31.6. Wymontowanie zaworu regulacyjnego
31.7. Wymontowanie zaworu pływakowego niskiego ciśnienia
31.8. Spuszczanie czynnika chłodniczego
31.9. Wymontowanie skraplacza i zbiornika ciekłego czynnika
31.10. Wymontowanie sprężarki
31.11. Wymontowanie zaworów manipulacyjnych
32. Obsługa chłodziarek absorpcyjnych
32.1. Ustawienie
32.2. Podłączenie źródła ciepła
32.3. Uszkodzenia chłodziarki
33. Naprawa elementów mebli chłodniczych
34. Naprawa hermetycznych agregatów sprężarkowych
34.1. Naprawy wymagające otwarcia (rozhermetyzowania) układu chłodniczego
34.2. Naprawy w zakładzie naprawczym
35. Naprawa agregatów absorpcyjnych
36. Wyposażenie elektryczne urządzeń chłodniczych
36.1. Elektryczność
36.2. Wielkości elektryczne i ich jednostki
36.3. Podstawowe prawa elektrotechniki
36.4. Rodzaje prądów i zastosowanie
36.5. Aparatura łączeniowa
36.6. Maszyny elektryczne
36.7. Grzejniki elektryczne
36.8. Miernictwo elektryczne
36.9. Elektryczne pomiary temperatury
36.10. Kable i przewody elektroenergetyczne
36.11. Schematy elektryczne
36.12. Schematy wyposażenia elektrycznego urządzeń chłodniczych
36.13. Bezpieczeństwo pracy przy obsłudze urządzeń elektrycznych
36.13.1. Ochrona od porażeń według PN-92/E-05009
36.13.2. Układy sieci
36.13.3. Uwagi końcowe
37. Tablice pomocnicze
Literatura
Skorowidz