Szukany produkt
 
Wydawnictwo 

Kategorie

 
 

Informacje

 
 
dekorowanie potraw warzywami, kwiatami i owocami
dekorowanie potraw warzywami, kwiatami i owocami
Oryginalne i apetyczne sposoby garnirowania potraw owocami, warzywami, kwiatami i ziołami

28,25zł

Autor: Oda Tietz
Tytuł: dekorowanie potraw warzywami, kwiatami i owocami
Tytuł oryginału: Dekorieren und verzieren mit Gemuese, Blueten und Fruechten
Tłumaczenie: Barbara Zych
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: Warszawa
Oprawa: twarde lakierowane okładki
Format: 210x285 mm
Ilość stron: 128
Międzynarodowy Standardowy Numer Książki: ISBN 978-83-258-0087-1
Wydawnictwo: KDC
 
  • Opis
  • Spis treści
 

DEKOROWANIE POTRAW WARZYWAMI, KWIATAMI I OWOCAMI

Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią, grzybami i warzywami cebulowymi, ziołami, kwiatami oraz owocami. Odkryjesz też, jak garnirować masłem, jajami i ciastem. Poznasz wiele sprawdzonych przepisów! Efekt Twojej pracy będzie urzekający - któż jest w stanie oprzeć się myszce z rzodkiewek, muchomorkom z jajek i pomidora oraz roladzie maślanej z ogórecznikiem?

Oto myszki z rzodkiewek kłębią się na serze, czerwony w muchomorek z jajka i pomidora dziarsko wyrasta z kędzierzawej natki pietruszki, a roje biedronek opanowały apetycznie wyglądające zimne przekąski.

Z tej książki dowiemy się jak w pełen fantazji sposób upiększyć bufet, zimne przekąski, mniejsze i większe dania na szczególne okazje, zaskakując oryginalnymi pomysłami naszych gości.

Kto ma chęć na sporządzenie zupy z maślanki ze stokrotkami czy kotletów z kwiatami ogórecznika, ten znajdzie tu te i wiele innych nowych i atrakcyjnych przepisów.

- Oryginalne i apetyczne sposoby garnirowania potraw owocami, warzywami, kwiatami i ziołami
- Rzeźby z warzyw i owoców
- Dokładne wskazówki
- Przyjemność dla oczu i rozkosz dla podniebienia

Niezależnie od tego czy chodzi o sałatkę, zupę, potrawę mięsną czy deser, to zawsze ich fantazyjna ozdoba sprawia, że stają się bardziej apetyczne i przyciągające wzrok, a także zyskują uznanie gości. A przecież bardzo łatwo jest wyczarowywać piękne dekoracje z marchewki, rzodkiewek, pomidorów czy owoców i wprowadzać nieco polotu do codziennych potraw. Pracę ułatwi omówiony poniżej specjalny sprzęt kuchenny, dzięki czemu dekoracje staną się bardziej perfekcyjne. Na stronach książki krok po kroku zostaniemy wprowadzeni w tajniki zdobienia potraw, które z kolei podsuną nam dalsze pomysły w tym zakresie.

SPIS PRZEPISÓW KULINARNYCH:

Zimne przekąski
Wieżyczki z pumpernikla
Kanapki z serem
Kanapki z jajami przepiórczymi
Muchomorki
Melonowy jeżyk
Półmisek szynek z melonowym koszyczkiem
Jajeczne muchomorki

Zupy
Zupa z marchwi
Zupa z dyni
Zupa maślankowa ze stokrotkami
Consomme z wkładka

Sałatki
Kwiat z rzodkwi na ostro
Sałatka z buraków
Sałatka z selera
Sałatka z ryżu
Sałatka mięsna
Wachlarze z awokado z jabłkiem
Kwiat z awokado
Sałatka pomidorowo-piniowa
Sałatka pikantna
Sałata głowiasta zdobiona kwiatami
Sałata radicchio z kwiatami malwy
Sałatka śledziowa

Potrawy warzywne
Czerwone kulki buraczków z pstrągiem
Terrina z marchewki
Spaghetti warzywne
Sałatka z buraków
Miseczki z kalarepki
Seler z kremem z roquefortu
Nadziewane awokado
Pikantne pojemniczki warzywne
Nadziewane kwiaty cukinii
Roladki chińskie
Kwiat z nadziewanych cebul

Potrawy mięsne
Kotlety cielęce
Sztuka mięsa
Filety z udźca samy
Roladki cielęce z warzywami
Gulasz wieprzowy w piwie
Gulasz wołowy
Paszteciki na przyjęcie
Kwiat z krokietów
Mięsne kulki z sałata liściową
Nadziewane kwiaty cukinii
Piccata (eskalopki cielęce)
Górka jagnięca w otoczce cukinii
Pasztet
Nadziewana dynia
Udka królicze z piersią kaczą
Kotleciki z ryżu
Galareta z udkami zajęczymi
Pieczeń rzymska
Medaliony królicze
Medaliony migdałowe w kwiatach nasturcji
Kotlety winne w plastrach pomarańczy i kwiatach ogórecznika
Szafranowy chleb z indykiem

Potrawy rybne
Karmazyn po meksykańska
Krewetki z czosnkiem
Mus z wędzonego łososia
Szaszłyki z czarniakiem na sałatce ryżowej
Kwiaty z karczochów
Ruloniki z turbota

Desery
Tartaletki z kwiatami ogórecznika
Ptifurki
Cytrynowa śmietana
Krem truskawkowy
Ananas nadziewany
Banany w cieście
Gruszki w galarecie
Gruszki w winie
Rzeźbione jabłka pieczone
Brzoskwinie w zielonych kapelusikach
Brzoskwinie w migdałowych czapeczkach
Krem pomarańczowy
Krem migdałowy

Ser, jaja, masło
Naleśnikowy tort serowy
Omlet z krabami
Hiszpański omlet chlebowy
Ser orzechowy z oregano
Kwiat z brzoskwiń na sposób pikantny
Kwiatki z masła pomarańczowego
Deska serów z masłem orzechowym

Data dodania produktu: 02 lipiec 2009.
 

Klienci, którzy wybrali ten produkt, kupili również:

dekorowanie stołu na codzień i od święta
dekorowanie stołu na codzień i od święta
dekoracyjne składanie serwetek
dekoracyjne składanie serwetek
przy pięknym stole - sztuka składania serwetek
przy pięknym stole - sztuka składania serwetek
piękny stół w 10 minut ponad 150 szybkich i łatwych sposobów upiększenia stołu
piękny stół w 10 minut ponad 150 szybkich i łatwych sposobów upiększenia stołu
nakrywamy do stołu przewodnik dla gospodarzy i gości
nakrywamy do stołu przewodnik dla gospodarzy i gości
 

Najczęściej oglądane